13 - De lippen
Hoofdstuk 13 - Paragraaf 5
13. De lippen

13.5 Verzorging & voeding

Er zijn talloze manieren waarop en producten waarmee men de lippen kan verzorgen. Koortslippen, een tand door de lip, gordelroos, schimmelinfecties en geslachtsziektes kunnen de lippen beschadigen. Voor specifieke antibiotica tegen koortslippen, gordelroos en schimmelinfecties moet men naar de arts.

Een middel dat ik bij zeer veel blazers heb gebruikt, is MESITRAN van Medeco uit Oud Beijerland. U kunt het via de huisarts verkrijgen. In mijn 55-jarige loopbaan als blazer maar ook als fysiotherapeut heb ik nog nooit zoín goed middel gezien tegen wonden, ulcera, schimmelinfecties, scheer- en brandwondjes, etc. Het is een wondzalf op honingbasis, aanvankelijk gebruikt bij brandwonden maar geleidelijk ook toegepast bij allerhande huidbeschadigingen. De fabrikant was enige jaren geleden zo welwillend mij een aantal tubes te laten testen. Ook bij lipkneuzingen, bijvoorbeeld na een stoeipartij, is intensieve massage met Mesitran een goede methode.

Vůůr het spelen van zware stukken en oefeningen moet men goed inspelen: dus duuroefeningen doen en later korte krachtoefeningen. De doorbloeding met veel zuurstof moet je geleidelijk op gang brengen, omdat de mondkringspier van nature veel witte vezels bevat. Tien minuten inspelen is eigenlijk nog te kort, vooral als je bij het concert alleen maar hoog en hard moet. Daarom speelt voeding een belangrijke rol. Eet een dag voor het concert veel koolhydraten, zoals bami, nasi, pasta, etc. Eet de dag van het concert indien mogelijk twee keer. Enkele uren voor het concert moet je licht eten. Ga niet over op zoete drankjes en snoep, want dat is slecht voor de alvleesklier en als je dit vaak doet, kun je suikerpatiŽnt worden. Teveel suiker tast je bloedvaten aan en je wilt na je vijftigste immers ook nog graag blazen.


Druk op het plaatje om te vergroten


13.5 Verzorging & voeding