13 - De lippen
Hoofdstuk 13 - Paragraaf 3
13. De lippen

13.3 De Buccina

De Buccina is een Romeins blaasinstrument dat over de schouder werd gedragen.De Musculus Buccinator... de trompetspier is er naar vernoemd. De M.Buccinator trekt de mondhoeken opzij , nodig om de lipspleet smal te krijgen.
Asterix en Obelix laten de blaasinstrumenten regelmatig zien. Een korte wijde hoorn, een soort trompet en dan nog de buccina.

De mondkringspier bevat relatief veel witte vezels. Op zichzelf zijn ze niet zo goed doorbloed, maar door intensieve training (elke dag minstens een halfuur) zullen de mondspieren hypertrofieren (in omvang toenemen) door het aantal myofibrillen in de spiercellen. Het aantal spiercellen neemt niet toe, de aard ervan verandert echter wel. Bij duurtraining stijgt het percentage rode, aëroob (met zuurstof) werkende vezels (C-vezels) en door krachttraining het percentage witte, meer anaëroob (zonder zuurstof) werkende vezels (A-vezels).

De blazer moet daarom zowel veel duurtraining als krachttraining doen. Duurtraining doet hij door gedurende geruime tijd niet te hard in het middenregister te spelen. Door dit vaak te herhalen, kunnen A-vezels veranderen in C- vezels. Door krachttraining gebeurt het omgekeerde: C-vezels veranderen in A-vezels. Krachttraining bestaat bij blazers uit niet te lang achter elkaar hoog en luid spelen. Door deze vormen van training zal de zenuwvoorziening van de mondspieren verbeteren.

De andere spieren van het lichaam uit de DLB kunnen dit soort training ook goed gebruiken. Het trainen van romp-, nek- en armspieren staat daarbij op de voorgrond (zie de Bridgeoefening in het hoofdstuk over ARBO).

In boeken van Arban lees je dat de mondhoeken opzij getrokken moeten worden. In dat geval krijg je het ‘smile and press’-systeem. Sommigen spelen daar goed mee. Je hebt ook een ‘up-set’-methode voor hoorn, waarbij de onderlip naar buiten wordt gevouwen (je zou het een ‘roll-out’-systeem kunnen noemen). Hiermee wordt een stuk van de binnenkant van de onderlip gebruikt als acceleratierand. Voor mensen met dikke lippen is dit een oplossing. Het zou echter ook op de bovenlip kunnen worden toegepast.


13.3 De Buccina