13 - De lippen
Hoofdstuk 13 - Paragraaf 16
13. De lippen

13.16 Stroboscoop 3 - 2

STROBOSCOOP 3 SCHEMATISERING 2 EN 3 NR.0-9 (EN 9-18.)
Copyright J.C. Boschma - www.Embouchure.nl


GROTE OPENINGEN. (9-18 KLEINE OPENINGEN voorlopig minder relevant)

1. Tong-of tonestopping
Bij aanzet of afsluiten zie je de tongpunt. In sommige jazzafsluitingen nodig, Tat- of tot etc. In alle andere gevallen blijft de tongpunt achter de tanden

2. UPSET embouchure 1/2/5/3/4. Het krullen van de onderlip voor de lage tonen op de French Horn. Hierdoor ontstaat meer ruimte in het mondstuk. Oorzaak: te klein mondstuk en/of mondstukuitgangspositie: Teveel op de bovenlip/kaak. Past bij laag spel van de waldhoorn. Medisch: hypertonie rondom, kramp, dystonie3. Smal-boven embouchure 1/2/5. Iets te kleine opening met ogenschijnlijk slappe lippen en een wat waziger of omfloerst geluid. Past bij een zacht middenregister aan de hogere kant.

Driehoekig onder embouchure 3/4/5 met meer gespannen bovenlip. Past bij een zacht middenregister naar beneden toe. Via bovenlip iets meer hoektoon/edgetoon. Vermoedelijk moeilijker in het hogere register. Dit omdat de bovenlip al redelijk egspannen is in het middenregister. Zou je verwachten bij harders pel maar daarvoor is de opening te groot en de onderlip te zacht/dik.

5. Gespannen onder embouchure 3/5/4. Past bij een hardere scherper klinkende lage toon. Grote, brede opening maar vrij plat on meer luchtsnelheid te krijgen.

6. Slapper onder embouchure 3/5/4, brede, redelijk grote opening voor lage tonen. Vrij slappe lippen/rondere contouren van opening en lippen.

7. Asymmetrisch midden embouchure 1/2/5/3/4 met verslapping rechts, waardoor teveel lucht zal ontsnappen. Past bij een spierverzwakking, dystonie, parese rechts. Links zijn de spieren meer aangespannen om toch toonhoogte te houden. Deze muzikant kan waarschijnlijk de opening niet hoger krijgen, zoals meer naar 1 en 2 toe! Asymmetrie kan ook duiden op pijn. Asymmetrie kan ook duiden op asymmetrie in het gebit. Controle van gebit en kaken moet bij asymmetrie altijd plaatsvinden.

8. Asymmetrisch hoger embouchure 1/2/5/3/4. Deze muzikant kan de linkerkant niet omlaag krijgen naar 4 toe. Er is sprake van krachtverlies links. Grote opening met slappere, dikkere spieren wat duidt op onvermogen om hogere tonen op te wekken. Asymmetrie kan ook duiden op pijn. Asymmetrie kan ook duiden op asymmetrie in het gebit.

9. Driehoekig onderembouchure. 3/5/4 Bovenlip kan wel strak worden gehouden. Vermoedelijk kan deze blazer niet de hoogte in komen vanwege spierkracht/embouchuregebrek onderin, de opening is groter. Gekeken moet worden of bij ff spel de opening groter wordt om meer lucht door te laten. Dit plaatje past bij zacht en laag spel, te zien aan de kleine onder opening met redelijk slappe lippen.

Vergelijk met STROB 1 het drieluik.

Bij sterker spel zal er meer spanning van de lippen te zien moeten zijn.


13.16 Stroboscoop 3 - 2