37 - Brass Instruments Pivot
Hoofdstuk 37 - Paragraaf 5
37. Brass Instruments Pivot

37.5 Brass Pivoting en Hefboom

Hefboom
De bovenrand van het mondstuk steunt op de mondkringspier ongeveer ter hoogte van de snijtanden. Bij de een wat meer en de ander wat minder. Dit is afhankelijk van je leeftijd, bouw van de schedel, het gebit en de bovenkaak. Speel je een groot instrument dan is er meer ruimte nodig voor het mondstuk op de bovenkaak.

De verhouding van plaatsing van het mondstuk op bovenkaak ten opzichte van de onderkaak is ongeveer 2/5e en 3/5e, maar soms ook wel is er een andere verhouding: 2/4e-2/4e, dus 50% boven en 50% beneden. Dat is een individuele zaak. Maar: de bovenkaak beweegt niet, de spieren door wisselende spanning, echter wel dus er is wel wat beweging van het mondstuk mogelijk op de bovenkaak.

Onderkaak: roer van het embouchure
Echter: de onderkaak met haar spieren beweegt bij het spelen wel. Open-dicht en voor-achterwaarts. Dat is afhankelijk van de toonhoogte en de de hoeveelheid lucht die door de lipspleet moet stromen.

Hefboomlengte
Door het mondstuk vooral op de onderkaak te plaatsen, hetzij ongeveer 3/5 e hetzij 2/4e – 2/4 e, krijg en houd je de mogelijkheid om met de onderkaak voldoende “ARM” of hefboomlengte te krijgen om de mondstukdruk te weerstaan.

Mechanisch koppel/moment
Je moet een moment, mechanisch koppel , opvangen met je kaken. Een deel van de kracht grijpt aan op de bovenkaak, een ander deel op de onderkaak. Wil het mondstuk stil blijven staan, dan moeten beide krachten in evenwicht zijn. Dit is de zogenaamde momentenstelling uit de mechanica (Bauke Kalma, Mechatronics Engineer).

Mondstuk grotendeels op bovenkaak plaatsen is een slechte gewoonte
N.B. Het plaatsen van het grootste deel van het mondstuk op de bovenkaak leidt onherroepelijk tot grote problemen bij het doorvoeren van voldoende luchtstroom en luchtstroomsterkte in de mondstukboring. Middels verkrampte bewegingen in het kaakgewricht zoekt de blazer naar een gekunstelde beweging van de onderkaak om toch voldoende lucht in het mondstuk te pompen. Veel muzikanten hebben jarenlang problemen gekend met een verkrampte embouchure door deze foute mondstukpositie. Tot ze stopten of het embouchure hebben veranderd/verbeterd. Zie de plaatjes van Hans.


37.5 Brass Pivoting en Hefboom