Hoofdstuk 19 - Paragraaf 14 |
19. Blessures & klachten/>
19.14 (spinale) rugklachten
Naast de eerder beschreven 'gewone' rugklachten zijn er klachten met een meer structurele achtergrond. Vaak ernstiger dus. Met als bijzondere kenmerk dat er een uitstraling is van klachten naar elders. Zoals naar de buik, het bekken en de benen. Als het de regio van de halswervelkolom betreft , zal de uitstraling zich meer richten op hoofd, nek, schouders en armen.
De klachten worden veelal segmentaal (per wervel) bepaald, dus in het verzorgingsgebied van de betreffende zenuwstructuren. Voor blazers geldt dan dat klachten in het halswervelgebied vooral ook de ademhaling en de spieren boven de navel betreffen, dus ook het hoofd kan daaronder horen. Voor de klachten onder in de wervelkolom gaat het dan om allerlei weefsels lager dan de navel
Het betreft hier afwijkingen aan de structuren van de wervelkolom, het ruggenmerg en haar vliezen zelf.
De klachten kunnen bestaan uit verschillende pijnsensaties, krachtverlies, reflexstoornissen, atrofie (wegkwijnen van weefsel). Het gaat vooral om:
- Klachten in het bewegingsegment van de betrokken wervel en de bijbehorende structuren.
Er zijn 23 bewegingssegmenten in de wervelkolom. De tussenliggende tussenwervelschijven en vooral de buitenste kraakbeen~ringen ervan hebben veel gevoelszenuwen. Evenals de rest van de wervellichamen. Ook de lange wervelligamenten (steunbanden), vóór en achter , zijn goed voorzien van zenuwweefsel. Zonder kleine details te geven volgen hier de 13 belangrijkste symptomen, inclusief die van de zgan 'referred pain', die afgeleide klachten te zien geeft op vaak verre afstand.
Voorbeeld: schade aan de wervels in het borstkasgebied kunnen klachten geven in de borst en zelfs lijken op hartklachten. Nekschade kan leiden tot zintuig~ stoornissen zoals tot pijn in een oog, aan een mond etc.
symptomen:
spontane pijn, drukpijn op de wervel, reflexstoornissen zoals kniepeesreflex etc., krachtverlies in het zenuwsegmentgebied, gevoelsstoornissen zoals bv doof gevoel, pijn bij hoesten en niezen, pijn bij het blazen.MRI afwijkingen, X-ray afwijkingen, atrofie, stoornissen bij plassen en defaecatie, 'referred pain', ook mogelijk vanuit organen die een zenuwverbinding hebben met de betrokken wervel. Zie verder hoofdstuk rugklachten zonder uitstraling.
- Klachten veroorzaakt door weke bekledings~structuur delen rond de wervelkolom, zoals bv. spieren of bloedvaten.
Pijn aan de oppervlakkiger weke delen rond de betrokken wervel zoals aan huid, onderhuid, spieren, spierhoezen(fascies), doornuitsteeksels van de wervels aan de achterkant van de rug, geven vooral lokale pijn maar kunnen wel uitstraling geven via (referred pain).Zie hoofdstuk rugpijn.
- Betrokkenheid van zenuwweefsel ook uit het ruggenmerg
Denk daarbij vooral aan bv, MS, ALS, Ruggenmergtumoren, partiele dwarslaesies, maar ook zenuwontstekingen.
(Met nadruk zeg ik dat klachten van organen zoals bv aan een blaas, lever of hart, op haar beurt ook weer 'referred pain 'te zien kunnen geven aan die wervel waar de autonome of sympathische gevoels ~ zenuw vanuit het orgaan weer binnentreedt.
Het is zelfs zo dat deze inwendige orgaan~klachten, als er sprake is van dysfunctie (bijvoorbeeld als er een maagzweer is ) dezelfde klachten kunnen oproepen als een hernia van de tussenwervelschijf.
Psychische stress kan in principe alle voornoemde klachten geven.Vandaar dat psychologische voorbereiding en training voor een musicus, vooral aan de top, nodig is.
Predisponerende factoren bestaan o.a. uit:
- aangeboren ziektes en afwijkingen , zoals een open ruggetje e.d.
- zwangerschap.
- leeftijd (vernauwing van het wervelkanaal in lage rug en/of nek).
- slijtage!arthrosis
- overbelasting .bv door op stotende voertuigen te rossen/voorovergebogen werk zoals straatmakers.
- degeneratie/ aftakeling.
- ongevallen ( whiplash) fracturen
- ontstekingen zoals Bechterew, Rheuma etc.
Over de prognoses en behandeling zullen we het hier niet hebben.
Alarmerende pijnklachten, functiestoringen van inwendige organen en krachtverlies verdienen direct medische aandacht.
Samenvattend advies voor alle rugklachten.
Speel zo lang je kunt, het is je levensvreugde en sleept je door moeilijke fases heen. Als de pijn en klachten tijdens het spelen toenemen, stop er dan mee en bezoek je arts en/of specialist. Kontakt opnemen met mij of vooral Dr.Kees Hein Woldendorp van Lyndenstein in Beetsterzwaag voor een eerste gratis advies is ook prima. Logisch is het dat nekklachten met veel repercussies in het hoofdgebied directe aandacht vragen.
Literatuur: Textbook of Pain van Melzack&Wall (red.) uitgever Churchill & Livingstone isbn 0 443 027153 hoofdstuk 2.A.5 John.P.O'Brien
|