17. Dempers/>
17.4 Dempers self-made 2
Concertdempers
Kurkreepjes
Deze groep dempers herken je op de foto's door de drie, vier of meer langwerpige kurkjes aan de onderkant. Deze dempers bouw je op precies dezelfde wijze maar in principe zonder openingen aan de boven- en/of zijkant. Door de dikte van de kurken wordt grotendeels de stemming bepaald. Zijn de kurken te dun dan wordt de demper ontstemd en te hoog. Omgekeerd geven te dikke kurken teveel luchtdoorgang en zijn de geluidsgolven in de bekerholte niet voldoende krachtig.
Verder bepaalt de vorm van de demper mede het geluid, het timbre en de stemming. Hoe groter de ruimte hoe milder het geluid. Maak je bekerkop rond, dan zal ook de klank ronder worden. Gebruik je hard materiaal, dan zal de demper ook harder klinken.
Ook het materiaal wat je gebruikt speelt een grote rol. Bekleed je de binnenkant met een zachte stof, fluweel of geluidsdempend materiaal dan zal de demper donkerder, zachter klinken. Verrassende demper- effecten kunnen een concert belangrijk beïnvloeden. De demper moet natuurlijk zeer licht zijn, vooral in de trombônes, dit om arm- en schouderklachten van de linkerkant tegen te gaan.
Versieringen
De dempers kun je versieren of beschilderen, van sieraden voorzien e.d. Ik koos voor schilders als: Gustav Klimt, Corneille, Herman Brood.
Foto's serie 1: de studiedempers
Bastubademper gebouwd op 2 kleine emmertjes. Strandemmertjes etc. zijn geschikt.
Euphonium. Karton.
Baryton en/of trombone. Karton.
Bastrombone.Vloerzeil, rest van mijn keukenvloer.
Bugel en trombone. Harmonmutes. Bestaande mutes aangepast met sponsringen en pijpje.
Trompetten, cornetten en piccolotrompetten. Aluminium straight mute met pijpje en zijopening.
Serie 2: de concertdempers
Bas-trombone. Karton.
Euphonium, bariton en trombone. Karton.
Bugel, bugel en trombone. Karton.
Bugel en trombone. Karton.
Trompetten, cornet, trompet. Karton.
Trompetten Klem dempers. Zeer mystiek geluid. Gebouwd uit prothesemateriaal door Orthin Drachten. Zie hoofdstuk 39.
|