9 - Houdingstips musici
Hoofdstuk 9 - Paragraaf 6
9. Houdingstips musici

9.6 Symfonie Orkest RSI

Een symfonieorkest bestaat uit ongeveer 100 man.
Meest violen(1e en 2e) , altviolen. Dan een flinke groep celli(relatief )groot rechtopstaand instrument vanaf de stoel te bespelen. Dan de grote contrabas, die vanaf een hoge kruk staande bespeeld moet worden.
De violen worden onder de wang geklemd door de in een vreemd buitenwaarts gedraaide arm en onderarm, met gekromde vingers op de kam de snaren fixerend, De cello en bas hebben dezelfde problemen maar minder voor de linkerarm. De strijkarm wordt natuurlijk zeer zwaar belast , met duizenden heen en weer, op en neer gaande bewegingen.

Koperblazers:
Voorts 4 of 5 trompetten, 3 tot 4 French Horns, Wagnertuba's, 4 tot 5 tromb˘nes, waaronder een bastromb˘ne. Soms een tenortuba die zo maar een paar kiloĺs weegt. Voorts een bastuba die eveneens zittend bespeeld wordt.

Dan een groep zittende houtblazers, zoals clarinet, hobo, althobo,fluiten engelse hoorn ,fagot en contrafagot.

Anti-zwaartekrachtspieren:
Voor alle blaasinstrumenten geldt dat men het instrument op moet tillen, behalve de bastuba. Daarnaast moet men met de vingers de ventielen of kleppen bedienen cq. de schuif bedienen van de trombone. De trompet weegt 1 pond, de trombone ongeveer een kilo .Tijdens het spelen moet je die dus voor je mond opgetild houden. Een behoorlijke inspanning voor de nekspieren en schouder- en armhefspieren.
Tenslotte heb je een slagwerkbatterij achterin het orkest. De meeste moeten staan en hebben precisiewerk maar ook veel pauzes.
De dirigent kan het meeste bewegen van allemaal. De beruchte dirigentenschouder is gemakkelijk op te lossen middels RSI BRIDGE EXERCISES. Zie hoofdstuk 8.

Kern van de oorzaken van fysieke klachten bij musici is:
1. Veelal zittend.
2. Niet goed doorademen tijdens het spelen. Even lekker diep doorzuchten werkt soms storend.
3. Eenzijdige bewegingen , duizenden keren herhaald. In vreemde arm-en handhoudingen.

.Violen: rugklachten door zitten. Linkerarmkramp door buitenwaartse draai´ng in de gewrichten en snaarfixatie met gebogen vingers. Nekklachten door de scheve hoofdhouding.
.ContraBas: Grote bewegingen over grote afstanden ,soms razendsnel uitgevoerd.
.Trompetten:Nekklachten door trompettillen en druk van de keelpijp op de wervelkolom. Repeterende bewegingen op de ventielen over kleine afstanden.
.Tromb˘nes: Ook tillen links en schuiven met de rechterarm. Ook een flinke luchtdruk bij hoog en hard spel op de keelwand .
.Hobo: grote druk door het superkleine mondstukriet. Het instrument moet ook hier worden getild.
.Clarinet, de omhooggeheven armen met de clarinet kunnen tot nekklachten leiden.

.Celli: met strijkarm grotere afstanden afleggen.
.Contrabas: als Celli maar nog grotere greep op de hals en grotere afstanden, zwaardere snaren en grotere strijkbewegingen, die in hetzelfde tempo moeten worden afgelegd.
Daarnaast zijn factoren zoals zitten,gedraaid zitten, harde geluiden en performancestress van belang , vooral natuurlijk voor de aanvoerders der sectie.

Gehoorproblemen bestrijden met: betere strategische posities voor de musici zodat ze elkaar niet in de oren blazen.
Geluidsschermen door het orkest heen plaatsen om deviatie van geluidsstromen te krijgen.
Isolatie plaatsen in studieruimtes. Geldt ook voor de blazers thuis.
Voor alle musici geldt: train je body effectief , zie hoofdstuk 8: RSI BRIDGE EXERCISES
EN HOOFDSTUK 38.
Uren in een fitnesscentrum doorbrengen of sportschool, is wel gezellig maar veelal niet effectief.


9.6 Symfonie Orkest RSI