9 - Houdingstips musici
Hoofdstuk 9 - Paragraaf 2
9. Houdingstips musici

9.2 Bastuba en Euphonium

Ergonomie en acoustiek

De Bas-Tuba~en Euphonium Schokdemping bij het spelen met gebruik van een tuba~stand.

Zoals je kunt zien op YouTube video: Hans Boschma speel ik de tuba staande met de tuba steunend op een stand, maar ook een fotostatief is prima. Op de stand monteer je nog een veer/schokbreker of een stuk verend rubber.

Waarom is dit nodig:

 1. Bij elke aanzet krijgt de tuba eens schok, je voegt immers energie toe. Eveneens door het indrukken der ventielen/pistons gebeurt dat.
 2. De schokgolf keert terug samen met de geluidsgolf, beide zijn mechanisch van aard en vertegenwoordigen een trillingsregime.
 3. Jouw embouchure moet de trillingen opvangen en dat kost energie, vooral om de heersende toon te handhaven. De schokgolf zelf verstoort het trillingsregime en dan kun je een "kiks"krijgen, je schiet van een toon af. Dat is een drama natuurlijk.
 4. Derhalve is een schokbreker nodig, bijvoorbeeld een zelf te monteren veer in de stand of een stuk verend rubber óp de stand.Afmeting van het rubber: 5- 7cm dikte en 10x5 cm.
 5. Het statief moet ook het lengteverschil opvangen van het lichaam, dat per toon verschilt.Dat houdt in dat elke toonhoogte en intensiteit een eigen lichaamslengte nodig heeft.
 6. Hoog spel heeft meer lengte nodig en luid spel eveneens.
 7. Laag spel heeft minder lengte nodig.


Wat is hiervan de oorzaak?

BRASS PLAYERS AIR BALLOON INFLATING & LENGTHENING TRUNK SYSTEM.
Zoals men kan lezen in de boeken van Kapandji, de beroemde Japanse arts/tekenaar (The Trunk) wordt je langer door het inademen, vooral als je zoals wij, diep inademt steeds. VOORTS als je dan gaat persen met je ademsteun neemt de lengte nog verder toe. Door de toenemende intra~abdominale druk(in de buik en borst) veroorzaakt door alle romp~omringende buik~en rugspieren, worden:

 • De wervels uit elkaar gedrukt in verticale richting.
 • Men wordt langer. Zoals Dr.Paul van Balfoort in zijn "Ademen wij vanzelf" schrijft, moet je bij het zingen de kruin achter extreem strekken.
 • Waardoor een betere houding ontstaat met een achterovergekanteld bekken, een afgevlakte lendenwervelkolom~lordose, een betere buik~en ribinademing, vooral aan de achterzijde een betere ademsteun en een afgevlakte halswervelkom~lordose waardoor de (exteroceptieve)halsoprichtreflexen beter functioneren, zoals bij het slikken maar vooral ook bij het blazen.
 • Doordat de spierspoeltjes~en kapselreceptoren in deze gestrekte achterkruin~houding beter worden gestimuleerd om de gehele embouchure op de juiste wijze te stimuleren de keelholte~en mondholtespieren etc, meer ontspannen zijn, de holtes ruimer.


Test het zelf uit.

Wil je op hoog niveau spelen dan zul je alle middelen dienen te gebruiken om je klank en techniek te optimaliseren. Zoals je weet is het in de sport, neem bv de schaatssport bekend dat de techniek van 20 jaar geleden volledig overboord is gezet. Ook bij ons blazers is er veel veranderd.

Ik noem dat geheel: 'Crown Stretching Trunk Inflating Breath Supporting The Horn Goldfish Embouchure Air Stream Control'.

Om het lengteverschil te minimaliseren moet je dus een verende constructie construeren. Hierdoor zal je klank stabieler worden en een ononderbroken toon gerealiseerd.

Hoe kun je bovenstaande het beste ontdekken:
Plaats je tuba op een standaard op de hoogste mogelijke stand waarbij je in de goede houding en met naar voren gebrachte onderkaak goed kunt spelen.Zodra je intervallen gaat blazen van laag naar hoog merk je direct het verschil. Voor cylindrische instrumenten geldt: hang het instrument zo hoog mogelijk op,precies in het midden en doe hetzelfde ook.


9.2 Bastuba en Euphonium