60 - Whisperer
Hoofdstuk 60 - Paragraaf 3
60. Whisperer

60.3 Embouchure whisperer

EMBOUCHURE WHISPERER.

Een Embouchure whisperer , en dat ben ik, moet in één oogopslag en één figuurlijke ooropslag vast kunnen stellen waar het probleem bij de betrokken blazer ligt. Naast   het  voorgaande  in 60.1 en 60.2 zijn er nog aanpalende  probleemgebieden, welke minder in het oog  en oor springen.
1. Het pivoteren van de onderkaak,  zie hoofdstuk 37.  In principe moet de onderkaak blijvend naar voren staan. Meer bij hoog spel, in het middenregister minder maar in het lage register weer meer.

Extreem lage noten vragen een wijd geopende  ver naar voren geschoven onderkaak en een keel in de phonetische Ôh positie (van : Awful”).Klik op het plaatje om te vergroten

2. Shifting, dat is het per toonhoogte verschuiven  naar de volgende toon door de onderkaak heen en weer te bewegen. Een soort maalbeweging, die zinloos is.


3. Gebitsproblemen zie hoofdstuk 12. Belangrijkste zaken zijn aangeboren standsafwijkingen:

Micrognathie( te kleine onderkaak, die gemakkelijk kan worden geopereerd indien nodig).

Macrognathie, het omgekeerde is ook lastig , maar daar is minder goed iets aan te doen. De leadpipe  gaat omhoog wijzen. Voor trompettisten zou kunnen gelden het omgekeerde van een “TILTED BELL”

À la Maynard Ferguson, dus de beker omhoog laten bouwen. Bij  macrognathie zou je dus het omgekeerde   kunnen doen.
Klik op het plaatje om te vergroten


Inclinatiehoek van de snijtanden. Staan de  snijtanden recht boven elkaar dan is er een probleem

omdat de lucht over de snijtanden sneller wervelt, door het Bernouilli effect , Nog erger is het als de snijtanden naar binnen staan.

Voor kinderen en jong volwassenen niet zo’n groot probleem omdat de orthodontist dat kan oplossen met beugels etc.etc.

Een prothese zorgt vaak voor problemen bij het klein koper, de druk is te groot voor de kleefpasta. Ook heb ik wel eens een bastrombonist meegemaakt,  bij wie tijdens  een solo op een concours de fixatie losliet. Ik zou aanraden om een groter  en conisch instrument ter hand te nemen. Sommigen van de prothese-blazers hebben echter zo’n gemakkelijk embouchure, dat ze gewoon doorspelen op hun klein koper.


4. Mentale- en motivatieproblemen kunnen op allerhande terrein liggen, hier de toptien:

het verlies van een familielid, een amputatie, een verhuizing, ontslag, problemen in de relationele sfeer, schulden, ruzie in de band, slechte verstandhouding met de dirigent, hyperventilatie en pijnklachten.

Pijn bijvoorbeeld leidt af van het musiceren. Omgekeerd is muziek maken een zeer goede afleiding vooral voor chronische pijn.


Zie voor  hyperventilatie 19.10 en 19.11.Voor podiumangst  en ontspanning zie 20.


60.3 Embouchure whisperer