56 - Q buzz
Hoofdstuk 56 - Paragraaf 2
56. Q buzz

56.2 Noiseless Air Buzz

Op de site staan verschillende vormen van buzz genoemd.

1. Lipbuzz
Het persen van geluid tussen de embouchure - gesloten lippen door , met geluid. Zonder mondstuk . Wordt ook wel Pursed Lips Buzz genoemd.

2. Noiseless lipbuzz
Dat is hetzelfde maar dan alleen lucht erdoor persen in verschillende snelheden. Zonder het persgeluid dus, alleen het suizen van de lucht hoor je.

3. Mouthpiece buzz
Het producereren van tonen door met gesloten lippen, Mouthpiece Pursed Lip Buzz, door het mondstuk te blazen/ persen. Dit is een uit de USA overgewaaide buzz methode , die droge lippen oplevert en smile & press embouchure bevordert. Is een onlogische buzz methode die indruist tegen de natuurkundige wetten van de trillingsleer voor zover van toepassing op koperen blaasinstrumenten. Omdat die aangeeft dat het geluid pas in het instrument wordt opgewekt en niet in de lipspleet, zie acoustiekleer.

4. Noiseless airbuzz
In de juiste embouchure stand, lucht in alle mogelijke verschillende snelheden door het mondstuk jagen.
Dit is met voorsprong de beste buzzmethode. Om de onderkaak naar voren te krijgen en de mondhoeken tegelijk omlaag kun je het beste met een groot mondstuk oefenen, althans veel groter dan je eigen mondstuk, indien mogelijk. Het is bewezen dat het trainen op een basmondstuk of iets kleiner, de onderkaak naar voren brengt, de mondhoeken omlaag en de keel opent.

5. Non-buzz
Dat is het masserend stoten en drukken van het mondstuk op de juiste embouchure, terwijl je door de neus ademt . Ik noem het ook wel "The Push&Press Method".
De embouchure staat in de juiste positie, dus met de onderkaak naar voren en de mondhoeken gecentreerd en omlaag gebracht , maar dat kun je bereiken door eerst de Noiseless Airbuzz te trainen.

De mondkringspier, M.Orbicularis Oris wordt als een soort Muscle Cushion gebruikt als een soort stootkussen, waarbij een statische of vrijwel isometrische aanspanning wordt verlangd van deze kringspier . Daarnaast worden de zogenaamde Mondkringspier/ tandwiel spieren in het spel betrokken. Daarmee worden bedoeld : de mondhoek elevatoren en- depressoren. Daarnaast train je in dit kader uiteraard automatisch tong-, kaak- en verhemeltespieren.
De methodes 4 en 5 zijn uitstekend geschikt om die momenten op te vullen waarbij je niet in staat bent om het instrument te gebruiken.

6. Q-buzz.
Zie hoofdstuk 56.1

7. Quer –buzz
Only for the fanatic brass soloïst with permission of the dentist

Zie verder hoofdstuk:
1.2 en 1.3. Gezichtspier en Mimische training
Klik op het plaatje om te vergroten


56.2 Noiseless Air Buzz