46 - Website comments
Hoofdstuk 46 - Paragraaf 8
46. Website comments

46.8 Geerth Boschma (1949)

Geerth Hessel Boschma (1949)

Geerth Boschma werd op zijn twintigste leerling tekstschrijver bij een destijds fameus Rotterdams reclamebureau. Als aankomend talent dacht hij meteen mooie reclames voor het automerk Renault te kunnen maken, hij begon echter het eerste jaar met het vertalen van de Franstalige instructieboekjes. ‘Dat is je beste leerschool,’ zei zijn toenmalige baas en leermeester.In de jaren negentig kreeg Geerth Boschma als directeureigenaar van het marketing en reclamebureau La Compagnie in Groningen alles te maken met sport en voetbalmarketing. Hij introduceerde het merk Twinlife voor Frank en Ronald de Boer, het zeilsportmerk Gaastra en werkte zes jaar lang voor het Italiaanse sportmerk Lotto waarbij hij te maken kreeg met de merchandising van o.a. Oranje, AC Milan, Fiorentina, Zwitserland en Boris Becker. Ook hielp hij mee FC Groningen te ontsnappen uit de eerste divisie en later te koppelen aan het duurzaamheidsthema via Energy Valley. Als adviseur en spindoctor van Henk Eising, die als taak kreeg Sportclub Veendam weer op poten te zetten, werd hij zelf weer getroffen door wat positieve energie vermag.
De schrijver was ooggetuige van gebeurtenissen die bijna niemand gelooft als je het van anderen hoort. Daarom dit boek: De Neef van de Koning. Dan hoort u het niet van een ander, maar uit de eerste hand.


Non-fictie
De Neef van de Koning
door Geerth Boschma verscheen op 21 juni 2012.
Het verhaal dat niemand gelooft.Hebben de Spanjaarden, bijna vijfhonderd jaar na de 80-jarige oorlog nog steeds invloed in Nederland, zij het op een totaal ŕnder gebied?
Reiken de magische krachten verbonden aan het Koninklijke Real, Atlético de Madrid en Malaga zelfs tot in een klein plaatsje in Oost-Groningen?
Welke buitenlandse bedrijven en topindustriëlen azen nog meer op historische voetbalclubs inclusief hun sociale gemeenschappen? Zijn ze integer of is dit onderdeel van een groter spel?

Wat gebeurde er precies rond de wederopstanding van een kleine, bijna overleden Nederlandse voetbalclub vol historie? Wat was de link tussen Spanje, directeur Henk Eising, Don Quichot en een andere edelman, Don Leo?
Waarom was SC Veendam plotseling hot, tot ver over de landsgrenzen? Hoe zat het nu precies met de hulp van topmodel Doutzen Kroes?
Lees hier het waargebeurde epos, met uniek fotomateriaal, over wat er wčrkelijk gebeurde rond de kleine, maar historische club SC Veendam die met succes vocht tegen haar ondergang. Wie er bij was zal het beamen: het was waar. Of je het gelooft of niet.Recensies:

" Dit is een klein maar hoopvol boek. Het laat ons zien hoe in een wereld vol schijnhelden en nepschurken de ouderwetse liefde voor streek en club komt bovendrijven. Wellicht toont het ons ook de toekomst van het voetbal: weg van de megalomane en cynische zakelijkheid, terug naar de kleinschaligheid en de romantiek.

‘De Neef van de Koning’ is tevens een vermakelijk verslag van een reddingsactie plus een korte handleiding ‘Hoe maak ik van mijn club een cultclub’. Wie na lezing geen Kolonicio wordt, heeft geen hart. "


- Bert Wagendorp, oudGroninger,
columnist de Volkskrant


----------------------------------------------------------------------------------------


" Hoe een kleine club in nood verleid wordt door infame illusionisten en foute fantasten. Geerth H. Boschma heeft het allemaal meegemaakt op de Langeleegte en zette zijn ervaringen op meeslepende wijze op papier. Een even prachtig als boeiend verhaal dat zich in één ruk laat uitlezen. "

- Dick Heuvelman journalist/columnnist, (@derdehelft)

----------------------------------------------------------------------------------------


" Een smakelijke real life soap in boekvorm. Feit en fictie handzaam uitgekristalliseerd in hartstochtelijke ambitie. SC Veendam onderhandelt met Johan Cruijff, de maestro

zelf… en dan rolt een bedragje van vijfentwintig miljoen achteloos over de tafel. Een epos uit de coulissen over een vonk en een onverbeterlijke positieverik. Verbazing, verwondering, "


verbijstering…
- Jacques J. d’Ancona

----------------------------------------------------------------------------------------


46.8 Geerth Boschma (1949)