35 - Non buzz embouchure
Hoofdstuk 35 - Paragraaf 22
35. Non buzz embouchure

35.22 Brassknuppel

De brass knuppel in het hoenderhok.
Hoog spelen hoef je niet te trainen! En waarom dan wel niet?
Als maar de hoogte inspelen, verpest je lippen. Je drukt het bloed er uit en het moet er juist in. Van belang zijn bekkenbodem- & coretraining. Maar het draait om (hier is de knuppel) het volgende: je moet extreem veel in het lage- en middenregister TONGtraining doen. Staccato, tongslagen. Een spitse tong die razendsnel wordt teruggetrokken na de attack. Daardoor span je de juiste spieren van lippen, wangen, tong, glottis, zachte verhemelte en buikspieren etc. aan. Die zijn spieren die je nodig hebt voor hoog spelen en hiermee vermijd je domme hoogblazerij. Daar moet je eigenlijk elke dag mee beginnen als warmingup, naast je arousaltraining. Geleidelijk breid je de oefeningen uit naar het midden- en lage hoogregister. De extreme hoogte ontwikkel je daardoor als vanzelf.

Door met de tongattacks de druk op te voeren in de holtes met een kleinere luchthoeveelheid boots je de condities van het hoog spelen na, maar op een aanzienlijk efficiëntere manier terwijl je de bloeddruk zo laag mogelijk houdt.

Maar deze oppervlakkige bewijsvoering verdient natuurlijk een aanvulling. Het gaat om de efferente en afferente zenuwvoorziening van mondholte en omgeving. Bot en spieren rond boven- en onderkaak worden apart geïnnerveerd door een hele reeks zenuwen. Die hebben info nodig. Zoek maar eens op onze website daar staan ze allemaal genoemd. Beetje toeteren is natuurlijk ontoereikend.
Spieren die het niet goed doen, mits geen spierziekte zoals duchenne en andere spierziektes of zenuwaandoeningen zoals MS en ALS, kunnen helaas niet met elektrische apparaten worden gestimuleerd), zie daartoe hoofdstuk 35.7 en 35.8.

Wat wel kan is bv. acupunctuur en zelfs stroom zetten op de naalden om het contact tussen de perifere spier en de hersenen pogen te herstellen. Zenuwherstel kan wel 2 jaar in beslag nemen. In enkele gevallen kan de soft laser uitkomst bieden.


35.22 Brassknuppel