35 - Non buzz embouchure
Hoofdstuk 35 - Paragraaf 2
35. Non buzz embouchure

35.2 Introductie

Met je mondstukken, liefst van verschillende groottes ga je het mondstuk zacht drukken en stoten tegen de gespannen lippen.De lippen worden in de embouchurestand dik en hard aangespannen in een soort co-contractie. D.w.z. Isometrisch en isotonisch, dus steeds ongeveer in dezelfde stand terwijl de mondhoeken krachtig naar elkaar toe worden gedrukt. Verder tuit je de lippen vanuit die positie en drukt a.h.w. het mondstuk met je lippen juist weg, tegen de druk van het mondstuk in.


Klik op het plaatje om te vergroten
Klik op het plaatje om te vergroten


Neusademen:
Je ademt niet door de mond maar door de neus. Er komt dus geen geluid dus je buzz't niet. De spanning blijft continue aanwezig en kun je opvoeren, vergroten dus en verminderen. Dus je buzz't niet , vandaar NON BUZZ.

Onderkaak protractie:
Hoe krijg je echter de mondhoeken naar elkaar toe terwijl je ook de onderkaak naar voren moet brengen? Je schuift je onderlip vér naar voren en daardoor komen de mondhoeken naar elkaar toe en de onderkaak naar voren. Je houdt deze positie vervolgens vast en trekt de vooruitgeschoven onderlip terug. Nu voel je duidelijk de spanning rond de mondhoeken. De mondkringspieren en alle omringende spieren zijn nu goed aangespannen in de eerder genoemde de co-contractie.


35.2 Introductie