35 - Non buzz embouchure
Hoofdstuk 35 - Paragraaf 16
35. Non buzz embouchure

35.16 Training Blokfluit

Orofaciale Multifunctionele Blokfluit Training.
Tekst bij de 6 plaatjes van links naar rechts, van boven naar onder.
Zie ook de video onder het artikel of in het volgende hoofdstuk.
1. Dwarsdoorsnede van het gemiddelde embouchure voor houtblazers en dus ook blokfluit.2. De verschillende aanzetten. Het kind wordt verschillende tongbewegingen aangeleerd en daarmee moet dan een klank worden aangezet op het mondstuk. Allerhande medeklinkers gebruik je , dus alles wat je met de tong aanzet t, d, k, l, p, q, r(rrrrrr), t, x en z.3. Breath Attack, dus een toon aanzetten zonder tong, alleen met de adem aanzetten. Daarmee leert het kind het middenrif te ontspannen omdat de lucht uitgedreven wordt door de uitademingsspieren van buik, rug en borst. Het middenrif is een inademingsspier.

Inademen:
Voor de goede orde is het misschien ook goed als je het kind leert in te ademen en tegelijk de buik dik maakt. Diep inademen, bijvoorbeeld eerst inademen in 1 tel, later 2 etc.Net zo lang tot het bijvoorbeeld wel 15 tellen langzaam en diep inademen.

Uitademen:
Dit kun je later ook wel met het blazen doe tijdens de uitademing, probeer de toon zo lang mogelijk aan te houden etc.Adem inhouden is ook een leuke oefening, zoals bijvoorbeeld 10 tellen in, 10 tellen vasthouden en dan weer 10 tellen uit. Tongslagen: Laat het kind blazen en dan achterelkaar ,op één adem, de toon aan te zetten met de T of D beweging gevolgd door de K.
T-K-T-K etc. Later dan 2 x de T of D gevolgd door de K en ook omgekeerd 2 x de K en dan de T of D.4. Uit Oral Anatomie. Er zijn ook veel kinderen die een beugel nodig hebben, tong- en lipbewegingen helpen het gebit in de juiste richting te groeien.
Door het mondstuk op de normale manier achter de bovenste snijtanden te plaatsen kun je in sommige gevallen de groei naar voren te helpen.
Ook kun je het mondstuk omgekeerd in de mond steken en dan krijg je hetzelfde voor de onderste snijtanden.5. Fladdertong, probeer te laten blazen met een rollende r. De tongpunt rolt op basis van de luchtstroom. R van rrrrrrrrrrrrennen of van rrrrrrrrrracen.

6. De oefening zelf.
Door de vinger in de uitgangsopening te stoppen kun je de toonhoogte steeds veranderen en bijvoorbeeld allerlei vogelgeluiden maken of melodietjes te spelen.De tong en lippen hebben steeds een andere positie als je van toonhoogte verandert. Speel je laag dan is de mondholte ronder en neemt meer de O stand aan .Omgekeerd als je hoog speelt, meer de ii – stand.

Live muziek met Erik Bosgraaf
Hij wordt gezien als een van de beste en veelzijdigste blokfluitisten van deze tijd: Erik Bosgraaf. Zondag laat hij horen welke vogels Vivaldi in zijn ‘Vier jaargetijden’ onder meer laat horen. Onlangs kwam Bosgraaf met een CD waarin hij de violen van de Italiaanse componist vervangt door een blokfluit. Met jubelende recensies tot gevolg. De Volkskrant (vier sterren) schrijft: 'Alsof hij een heavy-metal-variant maakt van een top-10-hit'.

Erik Bosgraaf trad als solist op met de Dallas Symphony Orchestra, Nederlands Kamerorkest, Noord-Nederlands Orkest en Holland Symfonia en werkte er met dirigenten als Jaap van Zweden, Gordan Nikolic, Thierry Fischer en Otto Tausk. Behalve solist leidt hij het ensemble Cordevento, waarmee hij ook de Vier jaargetijden opnam.

In 2009 won hij de prestigieuze Londense Borletti-Buitoni Trust Award ter waarde van 20.000 pond. Een jaar later ontving hij de Grachtenfestivalprijs en in februari 2011 kreeg hij de hoogste staatsonderscheiding voor muziek, de Nederlandse Muziekprijs.

•Beluister live muziek uit de uitzending
•Beluister muziek en gesprek
35.16 Training Blokfluit