19 - Blessures & klachten
Hoofdstuk 19 - Paragraaf 3
19. Blessures & klachten

19.3 Hoofdpijn

Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben. Belangrijk is te weten dat er meestal geen verband is tussen de ernst van de pijn en de onderliggende oorzaak. Indien hoofdpijn gepaard gaat met uitvalsverschijnselen, acuut ontstaat volgens een niet herkenbaar patroon of na een ongeval, koorts, sufheid en/of braken dan is dit reden om de huisarts te consulteren. Chronische verkoudheid en verhoogde spierspanning (vaak vanuit de nek) zijn de meest voorkomende oorzaak voor hoofdpijn. De term ‘migraine’ wordt nog wel eens gebruikt. Dit is echter een diagnose die een neuroloog moet vaststellen omdat het onderscheid met spierspanningshoofdpijn voor een leek niet te stellen is.

Spierspanningshoofdpijn is vaak eenzijdig aan het hoofd of er is een gevoel alsof er een band strak om het hoofd gespannen staat. Er kunnen gevoelens van misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en/of geluid bij optreden. Meestal doet de nek (en schouderregio) pijn bij voelen van de spieren. Een ander signaal is dat de huidoppakbaarheid sterk verminderd is in deze situatie. Hierbij lukt het niet om de huid goed tussen de vingers ‘op te pakken’, iets wat bijvoorbeeld bij de armen wel makkelijk lukt. Dit is een sterke aanwijzing dat de spierspanning al zeer langdurig verhoogd is.

Zelfmassage van zowel de hoofdhuid als de nek/schouderegio is dan een optie. Hierdoor leert men te voelen wat er te voelen is en kan men leren om de spierspanning zelf omlaag te krijgen. Massage door een therapeut is bij de al overprikkelde spieren meestal niet verstandig. Een of twee keer een behandeling van de manueel therapeut is een andere mogelijkheid.

Bij koperblazers wordt regelmatig een antepositie van het hoofd gezien; het hoofd staat naar verhouding te ver naar voren. Rek op banden en spieren in de nek is het gevolg. Middels houdingscorrectie via een oefentherapeut Cesar/Mensendieck of fysiotherapeut kan dit veranderd worden. Het gebruik van twee spiegels of het laten maken van een videofilmpje door een bekende vanaf de zijkant kan men dit ook zelf goed in beeld krijgen.

Zoals reeds in hierboven is aangegeven komt hoge bloeddruk regelmatig voor bij koperblazers. Meestal voelt men dit niet. Soms is hoofdpijn een gevolg. Hoge bloeddruk is wel gevaarlijk voor blazers, hoewel een goede diepe inademing steeds zorgt voor drukverlaging in de borstkas.

Hoofdpijn in combinatie met wazig zien of oogklachten is een reden om direkt te stoppen met blazen en contact met een arts op te nemen. Verhoogde oogboldruk kan de oorzaak zijn. Ditzelfde geldt als er aan de zijkant van het hoofd pijnlijke opgezette slagaderen te voelen zijn. Dit kan zeker op middelbare leeftijd veroorzaakt worden door een bloedvatontsteking (arteritis temporalis).

Indien de hoofdpijn alleen optreedt bij het spelen, kan dit ook aanleiding zijn om een arts raadplegen. Eigenlijk dient er dan een bloeddruk te worden gemeten bij de arts met/zonder blazen. Neem uw instrument dus mee naar de arts, kondig dit ook aan anders wordt de arts hier mogelijk wat door overvallen! Spelen op een groter instrument of een groter mondstuk kan een oplossing betekenen.
Bij extreem hoog en hard spelen op een trombône heeft men drukken gemeten in de mond van anderhalf atmosfeer. (Brass Anthology~The Instrumentalist Company~Illinois). In de buikholte blijken nog grotere drukken te ontstaan (KH)


19.3 Hoofdpijn